function goClicked() { $('#yunero').empty().append(' loading ...'); youTubeURL=$('#youTubeUrl').val(); loadYunero(); }

28 Ocak 2018 Pazar

CİMRİ KİTAP YORUMU : 

ARKA KAPAK YAZISI : 

Otuz beşi aşkın bilinen tiyatro oyunu olan Moliere, 'Cimri' adlı oyunu ömrünün son yıllarında, 1668'de yazdı ve oynadı. Ancak bu oyun pek ilgi görmedi. Moliere bu oyunda dönemin zengin cimrilerine göndermelerde bulunur.

Oyunda 'Harpagon' adlı karakter aşın cimriliğiyle hayatı hem kendisine hem de çevresindekilere zehir eder.
Ancak sonlara doğru gelişen beklenmedik bir hadise Harpagon dışındakilerin hayatını değiştirir.
Yine o dönem çok yaygın olan aşın ve zoraki kibarlığa da göndermede bulunarak neredeyse tüm oyunculara 'siz' diye hitap ettirir.
Sevgililer, kardeşler bile birbirleriyle bu şekilde konuşturulur.
 Ülkemizde çok ilgi gören, şehir tiyatrolannda, hatta okullarda bile sık oynanan bir oyun olan 'Cimri'yi eğlenerek okuyacağınızı umuyoruz.


YAZAR: MOLİERE

ÇEVİREN: SABAHATTİN EYÜBOĞLU

YAYINEVİ: TÜRKİYE İŞ BANKASI YAYINLARI

SAYFA SAYISI: 104


YORUM: Herkese merhabalar bu gün herkesin bildiği bir tragedyayı birazda ben anlatacağım size. Kısa öz bir yorum yapmak istiyorum zira herkes çoktan okumuştur bu kitabı ama benim gibi geç kalanlar varsa şiddetle tavsiye ederim. Okurken beni çok eğlendirip güldüren bir yapıt oldu. Oyununu izlemek içinde can atıyorum. Hadi o zaman kitabın konusuna geçelim. 

Kitap cimri bir baba ve biri kız biri erkek olan iki çocuğunun arasında geçiyor. Çok zengin olan bir baba cimri olmakta ne kadar ileri gider onu görüyoruz. Para için çocuklarını bile satabilecek bir baba. Adamın paraya bakış açısı aslında çok eğlenceli yer yer inanılmaz güldürdü beni çok da güzel bir mesaj veriyor okura. 

Bu cimri babanın evlatları aşık olurlar ama babaları engeller korkusuyla ona bu konuyu anlatamazlar. Erkek evlat tam toplar cesaretini konuşacaktır babasıyla; babası lafını keser ve artık dul olmaktan sıkıldığını bir eş beğendiğini söyler. Tabi çocuk kim diye sorunca ağzı açık kalır. Bizim kart zampara parasının da yardımıyla genç bir kız gözüne kestirmiştir. Bu kız tahmininiz üzere oğlunun aşık olduğu kızdır. Buradan sonra işler sarpa sarar ve oğulla cimri babanın kahkaha dolu kavgaları başlar. 

Çok entrikalı ve güzel bir eser bir kaç saate rahatlıkla biter. Kahvenizi yudumlarken size çok hoş vakit geçirtecek eminim. Bendeki baskı İş bankasının ve çevirisi oldukça iyi. Kitabın başına meraklıları için bolca açıklamada koymuşlar. Şimdiden iyi okumalar herkese görüşmek üzere. 


PUAN: 5.0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder