function goClicked() { $('#yunero').empty().append(' loading ...'); youTubeURL=$('#youTubeUrl').val(); loadYunero(); }

12 Temmuz 2018 Perşembe

LOTUS SUTRA KİTAP YORUMU :

ARKA KAPAK YAZISI:  “Gerçek Dharma’nın Lotusu” anlamına gelen Saddharmapundarīka, Mahāyāna Buddhizmi’nin en çok bilinen eserlerinden biridir. Dünyada kısaca “Lotus Sūtra” olarak tanınmıştır. Oldukça uzun bir metindir ve bu tür Sūtralara “Vaipulya Sūtra” denmektedir. Bu eser, insanları en yüce gerçeğe götüren yüksek öğreti ve canlıların büyük kurtuluş yolu olmak iddiasındadır. Dharma, usa vurmayla bulunamaz; o, akıl sınırının ötesindedir. Tüm Buddhalar, Bhagavanlar, sonunda mutlak bilgiye götüren Dharma’yı canlılara tek bir araçla, Buddha aracıyla (Buddhayāna) öğretmişlerdir; bu dünyada öğretilecek ikinci veya üçüncü bir araç yoktur. Buddha, acılarla dolu bu dünyadaki “gerçek bilgiden yoksun” insanları, dört tarafı alevler sarmış yanan bir evde hiçbir şeyden haberi olmayan küçük çocukları kurtarır gibi kurtarmaktadır. Okuyucu, Lotus Sūtra’da Mancuşrī, Maitreya, Samantabhadra, Avalokiteşvara gibi Mahāyāna Buddhizmi ikonografisinde sonradan çok yer bulacak figürleri görebilecektir. Neden Stūpalara bayraklar asıldığını, mağara duvarlarına resimler çizildiğini bu eserle anlayacaktır. Lotus Sūtra kültür hayatımızda büyük bir etki yaratacak ve her zaman muhteşem bir eser olarak anılacaktır.


YAZAR: ANONİM

ÇEVİREN: KORHAN KAYA

SAYFA SAYISI: 380

YAYINEVİ: SUJALA


YORUM: Herkese merhabalar yine kadim bir kitapla geldim. Bu güzel kitap benim lisans eğitimimle alakalı olduğu için zevkle okudum ama Buddhizm hakkında çokta bilgi sahibi olmayan birinin çok rahat okuyabileceği bir kitap değil. Ben senelerce süren eğitimin ardından bile "Korhan Kaya'nın Buddhizm Sözlüğü" kitabından çok fazla yararlandım. 

Kitap Mahayana Buddhizm'inin bir nevi kutsal kitabıdır. Kitapta; Buddha sonrası oluşan mezheplerden ve mistik Buddhizm, Brahmanizmin etkisiyle Buddhizm'e giren bazı inançlara kadar bir çok şey mevcut.  Bu kitap çok önemli bir teoloji metni. Günümüzdeki Buddhist inancına sahip insanları bu kitabı okuduktan sonra çok daha rahat anlayacaksınız. Tabi ki saf Buddhizm inancından çok farklı, saf ve bozulmamış bir Buddhizm'i şu an yaşamak çokta mümkün değil. Bir çok inanca rehberlik eden Buddhizm; haliyle bir çok dinden de etkilenmiş ve bozulmuştur. 




Metinin asıl dili Pali ve Sanskrit karışımıdır. Bu dile genelde "Melez Sanskrit" denir. Kitabın adı ise şudur: "Gerçek Dharma'nın Lotusu". Bu kitabı herkese öneremem ama bu konulara ilgisi olan dostlarıma rahatlıkla öneririm. Kitabın arkasında çok özenli ve güzel hazırlanmış genç bir sözlük mevcut. Bu sözlükten yararlanarak okuyabilirsiniz. 

Kitabın konusu ise şudur: Buddha yüksek bir yerde oturmakta ve ona inananlara bu en yüksek "Dharma" yani öğretiyi anlatmakta. Şimdiden iyi okumalar dilerim. 

PUAN: 5.0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder